انواع عایق رطوبتی و کاربردهای آن در صنعت ساختمان‌‌‌سازی

چکیده

رطوبت عامل مخرب مصالح و سازه‌‌های ساختمانی است. به همین دلیل است که در ساختمان‌‌‌سازی مانند بسیاری از حوزه‌‌های دیگر استفاده از عایق رطوبتی یک ضرورت محسوب‌ می‌شود. استفاده از عایق رطوبتی در ساختمان‌‌‌سازی نقش مهمی در افزایش طول عمر و دوام آن دارد و جلوی بسیاری از آسیب‌های جزئی و حتی گران‌بار را‌ می‌گیرد. در این مقاله از اسنپ ساختمان‌ می‌خواهیم شما را با انواع عایق رطوبتی و کاربردهای آن در صنعت ساختمان‌‌‌سازی آشنا کنیم.

1404/1/26
19 بازدید
انواع عایق رطوبتی و کاربردهای آن در صنعت ساختمان‌‌‌سازی

عایق رطوبتی چیست؟

عایق رطوبتی ابزاری است که به وسیله آن‌‌ می‌توان جلوی بسیاری از آسیب‌‌ها و صدمات به تاسیسات و تجهیزات را گرفت. استفاده از این عایق موجب‌‌ می‌شود تا نفوذ رطوبت به سطح زیرین به صفر برسد.

به طور کلی عایق‌‌ها رطوبتی از مواد مختلفی هم چون رزین‌ها، پلیمرها، مواد نانو و غیره ساخته‌‌ می‌شوند که هر کدام ویژگی‌‌ها و عملکردهای متفاوتی دارند. عایق‌‌های رطوبتی به دو دسته عایق رطوبتی سرد و عایق رطوبتی گرم دسته‌بندی‌‌ می‌شوند. در ادامه‌‌ می‌خواهیم برای انتخاب مناسب‌ترین عایق رطوبتی برای ساختمان و سازه خود، اطلاعات مهمی را در اختیارتان قرار دهیم.

عایق رطوبتی نانو

عایق رطوبتی نانو به دو دسته تک جزئی و دو جزئی تقسیم‌‌ می‌شود. نوع تک جزئی این عایق رطوبتی، برای سطوح مختلفی به کار‌‌ می‌رود و سرعت عمل بسیار بیشتری دارد. عایق رطوبتی نانو دو جزئی نیاز به دقت و مهارت بالایی برای اجرا دارد ولی نفوذپذیری بالایی را در انواع سطوح ایجاد‌‌ می‌کند.

طول عمر بالا، انعطاف‌پذیری از نظر رنگ و ساختار، جلوگیری از رشد خزه، کپک و هم چنین شوره و مقاومت بالا در برابر رطوبت، از ویژگی‌‌های مهم این عایق به شمار‌‌ می‌رود.

عایق رطوبتی پلیمری

این عایق از پلیمر ساخته‌‌ می‌شود که قدرت پوشش‌دهی بالایی در برابر نفوذ آب و رطوبت دارد. به همین دلیل است که استفاده از آن در پروژه‌‌های مختلف رایج و مرسوم است.

این عایق رطوبتی نیز در دو نوع تک جزئی و دو جزئی در دسترس است. نوع تک جزئی این عایق رطوبتی ساختمان‌‌‌سازی برای استفاده به ماده دیگری نیاز ندارد، اما نوع دو جزئی آن باید با یک ماده دیگری مخلوط شود.

عایق پلیمری دو جزئی برای پروژه‌‌های حساس مانند آب‌بندی فشار منفی و فشار مثبت به کار‌‌ می‌رود. به طور کلی از عایق رطوبتی نانو برای بخش‌‌های مختلف ساختمان از جمله پشت بام، استخر و غیره به کار‌‌ می‌برند.

عایق رطوبتی اکریلیک

این عایق از رزین پلیمری ساخته شده است که یک نوع ماده آب‌بندی شفاف‌‌ می‌باشد. عایق رطوبتی اکریلیک از استحکام بالایی روی سطوح مختلف برخوردار است و عملکرد بسیار عالی دارد.

از این عایق رطوبتی بیشتر برای ‌‌‌عایق‌کاری فضاهای سربسته و سرویس بهداشتی به کار‌‌ می‌برند. هم چنین‌‌ می‌توان از این عایق برای سطوح مختلفی هم چون سیمانی، گچی، بتنی و غیره استفاده کرد. از دیگر ویژگی‌‌های آن‌‌ می‌توان به مقاومت بالا در برابر یخ زدگی و دمای بالا و هم چنین نفوذناپذیری چشمگیری در برابر آب و رطوبت اشاره کرد.

عایق رطوبتی پیش ساخته

نام دیگر آن عایق رطوبتی نیمه آماده است و از تنوع بسیاری برخوردار است. این عایق به صورت رولی در بازار در دسترس قرار دارد و جز عایق‌‌های گرم محسوب‌‌ می‌شود. به عبارت دیگر برای استفاده از آن باید از محرک حرارت استفاده کنید تا چسبندگی بالای خود را به دست بیاورد.

عایق رطوبتی ایزوگام پلیمری

این روزها ایزوگام‌‌های پلیمری توجه بسیاری را به خود جلب کرده‌اند. مقاومت این عایق در برابر رطوبت بسیار بالا است و از ساختار مقاوم و منسجمی برخوردار است که‌‌ می‌تواند عملکرد بهینه آن را تضمین کند.

ایزوگام پلیمری در برابر یخ‌زدگی و دمای بالا مقاومت قابل توجهی دارد و هم چنین‌‌ می‌تواند فشارهای بالا را در شرایط جوی مختلف تحمل کند.

عایق رطوبتی سیمانی

این عایق رطوبتی دو جزئی باید از ترکیب دو ماده با نسبت مناسب تهیه شود.‌‌ می‌توان از آن در محیط‌‌ها و مکان‌‌های مختلف در حوزه ساختمان‌‌‌سازی استفاده نمود.

البته نوع عایق رطوبتی سیمانی تک جزئی نیز وجود دارد که فقط با استفاده از مقداری آب قابل استفاده است. از عایق رطوبتی سیمانی تک جزئی برای پروژه‌‌های ساختمانی و محیط‌‌های مختلفی هم چون استخر به کار‌‌ می‌برند.

به طور کلی این عایق رطوبتی ساختمان‌‌‌سازی مقاومت بالایی در برابر آلودگی، گرد و غبار و اشعه UV دارد.

عایق رطوبتی قیرگونی

در این روش از گونی‌‌های آغشته به قیر روی سطح به کار‌‌ می‌برند که در نهایت‌‌ می‌توانند پوششدهی عالی را ایجاد کنند. برای اجرای این عایق به حرارت بالایی نیاز است تا جای که قیر به نقطه جوش برسد. در نهایت باید به ضخامت 2 تا 3 سانتی متر از این عایق رطوبتی در سطح استفاده کرد. این عایق مقاومت زیادی در برابر کشش ندارد و ممکن است در معرض شرایط خاص دمایی و تغییر در شرایط جوی، گونی‌‌ها پاره شوند و در نهایت رطوبت به سطح زیرین راه پیدا کند.

این عایق برای پشت بام و فضاهای باز توصیه‌‌ می‌شود چرا که بخارهای بسیار خطرناکی را هنگام اجرا از خود ساطع‌‌ می‌کند.

عایق رطوبتی لاستیک مایع نانو

این عایق رطوبتی نسل جدید است که بیشتر برای پروژه‌هایی توصیه‌‌ می‌شود که نیاز به پوشش‌‌ها و عایق‌‌های رطوبتی با مقاومت بسیار زیاد در برابر کشش دارند.

این لاستیک مایع از خاصیت ارتجاعی بالایی برخوردار است و‌‌ می‌تواند کشش زیادی را تحمل کند. جدا از استحکام بالا، عایق رطوبتی لاستیک مایع نانو‌‌ می‌تواند در مقابل رطوبت مقاومت بالایی از خود نشان دهد. به همین دلیل، این عایق رطوبتی برای پروژه‌‌های صنعتی که مخصوصا تحت فشارهای کششی بسیار زیادی قرار دارند، گزینه بسیار عالی محسوب‌‌ می‌شود.

عایق رطوبتی تیشو فایبرگلاس

این عایق رطوبتی یک لایه پارچه نازک است که روی آن به طور نامنظم ولی یکنواخت شیشه خرده شده به صورت نخ و رووینگ پراکنده شده است. این بافت و ساختار موجب شده است تا بسیار انعطاف‌پذیر باشد و برای ‌‌‌آب‌بندی لوله‌‌ها و یا سطوحی که شکل هندسی و یا طرح پیچیده‌ای دارند، گزینه بسیار مناسبی در نظر گرفته شود.

این عایق رطوبتی جدا از عایق‌بندی کردن سطح، آن را در برابر ضربات، ترک‌خوردگی، فرسایش و غیره مقاوم‌‌ می‌کند. برای استفاده از این عایق، باید از رزین برای ‌‌‌آب‌بندی استفاده شود. یعنی در ابتدا باید سطح را به وسیله قلمو و یا غلطک به رزین آغشته کرد و سپس تیشو فایبرگلاس روی آن قرار‌‌ می‌گیرد.